svenska
Lyssna
MENY

Alice Petrén och Medelhavet

Alice Petrén & Medelhavet är en samtalsserie om väsentliga dagshändelser kring Medelhavet bortom strålkastarljuset. Med Alice Petrén, mångårig utrikeskorrespondent på Sveriges Radio.

Vad ska hända med Gaza?

Sedan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut har det varje dag strömmat in rapporter om nya attacker och fler och fler döda, samtidigt som israelerna upplever att deras existens är hotad. Vad finns det för vägar framåt, är försoning överhuvudtaget möjligt? Med Cecilia Uddén.

Extremväder runt Medelhavet

Förödande skogsbränder, hagelstormar och olidlig hetta – olika extremväder drabbade länder runt Medelhavet. Är detta ”Det nya normala”? Vad väntar Medelhavsborna inför sommaren? Hur har det sett ut historiskt och går det att mildra konsekvenserna.

Cypern - 50 år av konflikt

50 år har gått av splittring och konflikt, men en återförening är långt borta. Nya spänningar har uppstått kring de åtråvärda naturresurserna runt ön.

Kvinnor och makt vid Medelhavet

Vad möter kvinnor idag kring Medelhavet i spåren av me too, den arabiska våren och talet om hälften damernas i maktpositionerna? Är det mer makt och rättvisa för kvinnor? Inför den internationella kvinnodagen den 8 mars talar vi om kvinnor som makthavare och vardagen för tjejer, mammor och tanter.  

Frankrike - Stormakten med många ostar

Proteststormarna har avlöst varandra – pensioner, Gula västar och studenter. Pågår fortfarande franska revolutionen? Frankrike förblir ändå en turistmagnet - ostar, viner, kultur och mode.

Grekland - Kaos är grekiska

Migrantbåtar fortsätter att komma till landet med Europas längsta kust. Ö-nationen Grekland undkom konkurs under finanskrisen, men grekerna kämpar hårt för att få plånboken att räcka. Uppsving och krisår. Glittrande hav och souvlaki. Vad finns bortom de omskakande rubrikerna?

Spanien – demokrati med korta rötter

Diktator Franco kastar ännu skuggor över spansk politik. Partierna avspeglar att djupa klyftor består mellan spanjorerna. Sommaren har skakats av andra heta svallvågor – rekordhöga temperaturer. Nationalism. Gazpacho och stränder.
Vad händer i svenskars semesterparadis?

Alla vägar bär till Rom

Italien styrs för första gången av en kvinna, men har i efterkrigstid bytt regeringar nästan årligen. Hur mår Italien politiskt och ekonomiskt? Från Romarriket till ett ursprungsland i EU till dagens Italien med design, god mat och turism.

Murar och stängsel vid Medelhavet

Europa förstärker sina gränser mot Medelhavsländerna i Mellanöstern och Nordafrika. Murar, stängsel och ökad kontroll är en väg för att hindra oönskade att ta sig in i EU. Indragna stöd och förändrade handelsvillkor är också verktyg för att minska invandringen. Hur ser migrationen ut idag? Och vilka blir konsekvenserna på Medelhavets södra sida?

Algeriet 60 år

Den bästa cous-cousen, ett militär-politiskt komplex och ändlös öken – bilderna av Afrikas största land är många. Algeriet var länge en del av Frankrike men gjorde sig för 60 år sedan fritt genom ett blodigt krig. Men i Frankrike finns ännu rikligt med familjehistorier som skapar band mellan de två länderna. Hur påverkar de varandra? Och hur utvecklas den 60-årige oljejätten?

Slavhandeln som aldrig upphört

Slavhandeln kring Medelhavet har en lång historia – både på den norra och södra sidan. Svenska sjömän, unga gambier och nigerianska kvinnor är bara några i raden som då och nu har köpts och sålts. Vilka kidnappades förr och varför? Och hur ser slaveriet ut idag?

Kärlek och kebab

Olja, gas och militär makt räcker långt men inte hela vägen för att skapa sig en stark ställning i världen. Film, musik och språk är andra verktyg för att påverka och Turkiet är en uppstickare i branschen mjuk makt. Vad gör turkarna idag för att charmera oss?