svenska
Lyssna
MENY

Video & Podcast

Podcast

Har du hört podcasten Inside The Box? I podden utforskar vi spännande föremål som  gömmer sig i lådorna i museets magasin – och hur de kan berätta historier om vår värld.

Lyssna på forskare, författare, intendenter och konstnärer när de tar reda på vad som finns "inside the box". Podcasten produceras av Världskulturmuseerna och Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet i samarbete med Folkuniversitetet.

Du hittar alla poddens avsnitt här eller i via nedan plattformar.

Alice Petrén och Medelhavet

Alice Petrén & Medelhavet är en samtalsserie om väsentliga dagshändelser kring Medelhavet bortom strålkastarljuset. Med Alice Petrén, mångårig utrikeskorrespondent på Sveriges Radio.

Kvinnor och makt vid Medelhavet

Vad möter kvinnor idag kring Medelhavet i spåren av me too, den arabiska våren och talet om hälften damernas i maktpositionerna? Är det mer makt och rättvisa för kvinnor? Inför den internationella kvinnodagen den 8 mars talar vi om kvinnor som makthavare och vardagen för tjejer, mammor och tanter.  

Frankrike - Stormakten med många ostar

Proteststormarna har avlöst varandra – pensioner, Gula västar och studenter. Pågår fortfarande franska revolutionen? Frankrike förblir ändå en turistmagnet - ostar, viner, kultur och mode.

Grekland - Kaos är grekiska

Migrantbåtar fortsätter att komma till landet med Europas längsta kust. Ö-nationen Grekland undkom konkurs under finanskrisen, men grekerna kämpar hårt för att få plånboken att räcka. Uppsving och krisår. Glittrande hav och souvlaki. Vad finns bortom de omskakande rubrikerna?

Spanien – demokrati med korta rötter

Diktator Franco kastar ännu skuggor över spansk politik. Partierna avspeglar att djupa klyftor består mellan spanjorerna. Sommaren har skakats av andra heta svallvågor – rekordhöga temperaturer. Nationalism. Gazpacho och stränder.
Vad händer i svenskars semesterparadis?

Alla vägar bär till Rom

Italien styrs för första gången av en kvinna, men har i efterkrigstid bytt regeringar nästan årligen. Hur mår Italien politiskt och ekonomiskt? Från Romarriket till ett ursprungsland i EU till dagens Italien med design, god mat och turism.

Murar och stängsel vid Medelhavet

Europa förstärker sina gränser mot Medelhavsländerna i Mellanöstern och Nordafrika. Murar, stängsel och ökad kontroll är en väg för att hindra oönskade att ta sig in i EU. Indragna stöd och förändrade handelsvillkor är också verktyg för att minska invandringen. Hur ser migrationen ut idag? Och vilka blir konsekvenserna på Medelhavets södra sida?

Algeriet 60 år

Den bästa cous-cousen, ett militär-politiskt komplex och ändlös öken – bilderna av Afrikas största land är många. Algeriet var länge en del av Frankrike men gjorde sig för 60 år sedan fritt genom ett blodigt krig. Men i Frankrike finns ännu rikligt med familjehistorier som skapar band mellan de två länderna. Hur påverkar de varandra? Och hur utvecklas den 60-årige oljejätten?

Slavhandeln som aldrig upphört

Slavhandeln kring Medelhavet har en lång historia – både på den norra och södra sidan. Svenska sjömän, unga gambier och nigerianska kvinnor är bara några i raden som då och nu har köpts och sålts. Vilka kidnappades förr och varför? Och hur ser slaveriet ut idag?

Kärlek och kebab

Olja, gas och militär makt räcker långt men inte hela vägen för att skapa sig en stark ställning i världen. Film, musik och språk är andra verktyg för att påverka och Turkiet är en uppstickare i branschen mjuk makt. Vad gör turkarna idag för att charmera oss?

UR Samtiden -
Världskulturmuseerna presenterar

Tillsammans med Utbildningsradion har Världskulturmuseerna tagit fram flera filmklipp med samtal och föreläsningar med utgångspunkt ur museerna.

Denim, workwear och Boro

Ett samtal om sambandet mellan denimvärlden och japansk boro (trastextilier). Samtalet tar även upp hur både boro och denim speglar samhället liksom individens (bärarens) liv, vilket syns i de åldrade textilierna. Textilkonstnären Douglas Luhanko, vintagejeanssamlaren Viktor Fredbäck och japanintendent Petra Holmberg samtalar. Inspelat den 17 februari 2021 på Östasiatiska museet.

Samtal om boken Arkivism

Med boken "Arkivism: en handbok - hitta, spara och organisera för framtidens historieskrivning" vill Stockholms Kvinnohistoriska inspirera till en folkrörelse för alla som vill bidra med kvinnors berättelser. Lina Thomsgård, initiativtagare, och Mia Skott, historiker, samtalar om hur kvinnorna kan ta plats i historieskrivningen - nu och i framtiden. Inspelat den 17 februari 2021 på Östasiatiska museet

Samuraj - myter och verklighet

På Östasiatiska museet finns en samurajrustning från Edoperiodens Japan. Museipedagog Joachim Morath berättar historier om samurajernas liv och leverne. Inspelat den 2 juni på Östasiatiska museet.

Boro - japanska trastextilier

Världskulturmuseernas Japan-intendent Petra Holmberg berättar om bakgrunden till boro och hur trastexilierna används i modet idag. Inspelat den 25 maj på Östasiatiska museet.

Ester Blenda på Kamtjatka

Etnografiska museets museipedagog Karin Wästfeldt berättar om författaren och journalisten Ester Blenda Nordströms resa till Ryssland. För snart 100 år sedan åkte hon till Kamtjatka. Inspelat den 25 maj på Etnografiska museet.

Japannördar genom tiderna

Fascinationen för Japan i väst sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Petra Holmberg, intendent på Östasiatiska museet, berättar om Japannördar genom tiderna. Inspelat den 25 maj på Östasiatiska museet.

Tehuset 30 år

Tehuset på Etnografiska museet fyller 30 år. Museipedagogen Karin Wästfelt och intendenten Petra Holmberg pratar om husets historia, betydelse och japanska teceremonier. Inspelat den 10 september 2020 på Etnografiska museet.

Afrosvenskar i historien

På Etnografiska museet berättar projektledaren Johanna Berg om afrosvenskarnas historia samt samtalar med intendent Michael Barrett. Inspelat den 25 maj på Etnografiska museet.

Amat Levin om Slumpens barn

Boken "Slumpens barn" handlar om den osannolika berättelsen om när Sverige mötte Gambia. Michael Barrett, intendent på Etnografiska museet, samtalar med författaren och journalisten Amat Levin. Inspelat den 10 september 2020 på Etnografiska museet.

Allt har en historia

Våra fyra museers gemensamma samling av föremål kan berätta om många olika aspekter av världshistorien och människans utveckling, dess olika kulturer, riken och epoker. Via föremål och tillhörande kortfilmer gör vi nedslag i världshistorien från de första jordbrukande kulturerna till dagens samhälle.