Världskulturmuseerna har en bred verksamhet för och med elever och lärare på sina museer, i både Stockholm och Göteborg. För att nå ännu fler vill myndigheten också stärka sitt digitala utbud för skolan.
Som ett led i det arbetet bidrar Världskulturmuseerna till Stockholmskällan, en plattform med målet att tillgängliggöra historiska källmaterial för skolan. Tjänsten drivs av Stockholms stad i samarbete med flera museer och arkiv.
Stockholmskällan ger oss en möjlighet att påminna om hur stockholmarna mötte vida världen för länge sedan, innan våra museer fick den form de har idag. Särskilt efterfrågade på plattformen är källor som kan belysa kolonialismen och den transatlantiska slavhandeln.
Vi gör vad vi kan förstås, men många viktiga källor finns hos andra förvaltare. Därför är vi glada att aktörer som Stockholms stadsarkiv och stadsmuseum bidrar med relevant material om t ex slavkolonin Saint-Barthélemy och de svenska handelskompanierna. Med källor från flera håll blir det lättare att ge en sann bild av historien.
Världskulturmuseerna bidrar även till Sveriges historia, en plattform som drivs av Statens historiska museer i samarbete med en rad andra institutioner. Den tjänsten bygger på lektionsupplägg med lärarhandledningar, snarare än källmaterialen som sådana. På Sveriges historia fokuserar våra bidrag helt på Saint-Barthélemy. Så här långt har vi publicerat två lektioner för elever i åk 7-9: Den fridfulla gatan på slavön och Den svarta lagen.
Vi har dock mycket mer att berätta, så det kommer mera så fort vi hinner.
/ Johanna Berg
Bilden visar elever på missionsskolan i São Paulo da Assunção de Loanda (Luanda, Angola) ca 1923. Foto: Amandus Johnson, Världskulturmuseerna (CC:BY:NC:ND)