Material/avfall
Museer använder en stor mängd olika material och genererar en hel del avfall. Mycket kommer från utställningsproduktioner som står en begränsad tid och sedan monteras ned och i sämsta fall slängs som blandat avfall i en container. Men det görs förstås också många andra inköp, av allt från förbrukningsmaterial till möbler.
Ett första steg kan vara att inventera de största/vanligaste inköpen och uppdatera arbetsrutinerna för hur dessa genomförs. Dels utifrån nedanstående förslag på behovsanalys före inköp, dels utifrån krav och kriterier under rubriken inköp/upphandling. Det är dessutom viktigt att redan vid inköp planera för vart materialet ska ta vägen när det inte längre behövs.
Ett vanligt sätt att hänvisa till minskad miljöpåverkan inom material-/resursanvändning är de tre R:en; på engelska reduce (minska), reuse (återanvänd) och recycle (återvinn). Organisationen Ki Culture (Home - Ki Culture) som arbetar med hållbarhet inom kultursektorn, har valt att lägga till ytterligare två – refuse (vägra) och repurpose (skapa nytt syfte). Det är viktigt att komma ihåg i vilken ordning dessa tillämpas. Att återvinna material är bra, men av de åtgärder som listas ovan har det minst effekt. Nedan är en kortfattad beskrivning, av effekten av olika åtgärder i fallande skala.
- Refuse/vägra. Att inte köpa nytt över huvud taget. Det är som vi vet ganska sällan ett alternativ. Men inför varje inköpsbeslut kan man ändå ställa frågan. Är det här ett nödvändigt inköp? Om så, hur kan vi se till att miljöbelastningen blir så låg som möjligt och att det finns ett socialt ansvarstagande genom hela kedjan?
- Reduce/minska. Hur beräknas den mängd som behövs köpas in vid varje givet tillfälle? Vid upprepade mindre inköp blir antalet transporter fler och genererar större växthusgasutsläpp. Vid alltför stora mängder i onödan finns risken att material och produkter som kan användas flera gånger slängs.
- Reuse/återanvänd. Museisektorn bedriver ofta innovativ verksamhet. Modulära utställningselement kan kännas begränsande och upplevas motverka kreativa processer. Men kanske kan ett formgivningsuppdrag formuleras till att utgå från befintliga material. Det finns också andra verksamheter som kan ha glädje av material och produkter som är uttjänta i den egna verksamheten. Det kan rentav finnas efterfrågan på trasiga saker, från hantverksutbildningar eller verksamheter som skapar nya produkter av använt material (exempel Göteborg: Möbelrenovering (kajskjul46.com)). Observera att regelverken kan skilja sig åt vad gäller möjligheterna att skänka/sälja material och produkter. Det är därför viktigt att ekonomer/jurister är med och fastställer rutiner för den typen av avyttring.
- Repurpose/skapa nytt syfte. Ligger nära återanvändning i att materialet/produkten är tänkt att få en längre livslängd. Kan en monter som inte uppfyller klimat- och säkerhetskrav i en utställning, i stället användas/modifieras för att bli en möbel i ett konferensrum? Kan scenografi från en utställning användas i pedagogisk verksamhet? Hur kan det upprättas ett system för att säkerställa att material och produkter som kan användas i andra delar av verksamheten inte slängs och blir avfall i stället?
- Recycle/återvinn. Sista steget och det som jämförelsevis gör minst skillnad. Men när det inte finns möjlighet att återanvända, är det självfallet viktigt att se till att produkterna/materialet återvinns. Sorteringen är enkel för wellpapp och produkter som består av ett enda material. Men hur återvinner man en dator eller en telefon? I vissa fall går det att skriva in i förfrågningsunderlag/avtal att de uttjänta produkterna ska åter till leverantören, som säkerställer att de dekonstrueras på ett korrekt sätt.
Om förändrad material- och avfallshantering ska få effekt, krävs att man börjar redan vid behovsanalys av föreslagna inköp. Förslag på frågor före inköp:
- Finns det här att köpa in begagnat? Det är inte alltid ett alternativ - kvalitet/säkerhet, skadedjursrisk eller annat kan avgöra - men det är bra att reflektera innan möjligheten avskrivs.
- I de fall man har möjlighet att lagerhålla material efter nedmontering, alternativt har tillgång till andras eller gemensamma materialbanker (som Materialmagasinet), kan man i nästa utställning ge formgivaren i uppdrag att utgå från befintligt material?
- Vid tidsbegränsat behov: finns det möjlighet att hyra/leasa och återlämna efter avslut? Detta kan vara ett alternativ för teknisk utrustning eller rekvisita i en tillfällig utställning.
Ofta blir ändå slutsatsen att inköp behöver göras. Då kan man i stället redan före upphandling/order dokumentera hur materialet kan användas när det aktuella behovet är uppfyllt. Vilka andra användningsområden finns internt eller externt? Om det inte finns några andra användningsområden, bör man undersöka hur avfallet kan sorteras på ett så ansvarsfullt sätt som möjligt. Dokumentera i projektplan och avsätt tid för hantering.
Publicerad den 12 apr 2022
Uppdaterad den 12 apr 2022