Vilken är hinduismens centrala lära? Vilka gudar och gudinnor ses som mest betydande? Hur gestaltas gudomligheterna och vilka styresområden styr de över? Vilken roll har gudarna i myter, skrifter, tempel, altare i hemmen, samt i människors liv? Vad menas med brahman, atman, moksha, samsara och karma?
VÄRLDSKULTURMUSEERNA ONLINE
Har du inte möjlighet att besöka museet med din klass? Häng då med på ett digitalt skolprogram med pedagog från Världskulturmuseerna!
Skolprogrammet sker via Microsoft Teams, Zoom eller annan likvärdig plattform. Klassens elever kan befinna sig i klassrummet såväl som i hemmet. I samband med bokning återkopplar museets pedagog vilka tekniska specifikationer och rutiner som gäller för skolprogrammet.
LEKTIONSINNEHÅLL
Grundskola åk 7–9, gymnasieskola och vuxenstuderande. Religion, Religionskunskap.
I Världskulturmuseernas samlingar på Östasiatiska museet och Etnografiska museet finns världsunika skulpturer och föremål som berättar om en av världens äldsta och största religioner med runt en miljard praktiserande utövare. Skulpturerna kommer från olika delar av Indien, och de flesta av dem har en gång i tiden funnits i och kring tempel där religiösa ceremonier och ritualer genomförts.
Vad för gudomligheter som de hinduistiska skulpturerna representerar och vad dessa gudar styr över är grunden i programmet där eleverna får lära sig att studera olika gestaltningar och tyda skulpturernas ikonografi, bildspråk och symbolik. Vad berättar egentligen en skulptur som gestaltar den dansande Shiva? Hur används en sådan skulptur av en praktiserande hindu? Vilka gudomligheter ses som mest betydande? Hur förmedlas begrepp och tankar inom den hinduiska läran som brahman, atman, moksha, samsara och karma? Hur ser det ut i ett hinduistiskt tempel? Under ett elevaktivt program får eleverna kunskap om gudomligheter som Brahma, Shiva, Vishnu, Parvati, Lakshmi, Sarasvati och Ganesha. De får diskutera olika frågeställningar kring gudomligheter, myter och den hinduiska lärans centrala satser. Som avslutning sätts eleverna på prov och får i gruppform själva försöka tolka skulpturer och bilder av en rad gudar och gudinnor.
INFORMATION
Skolform: Högstadiet, gymnasiet och vuxenutbildningar
ONLINE via valfri plattform: (Teams, Zoom, Google Meet)
Längd: 45-60 minuter
Pris: Avgiftsfritt (grundskola & gymnasium), 1 600 kr (vuxenutbildningar)
För att boka detta program mejla din förfrågan här.
Lärarhandledning, arbetsmaterial och mer om programmet.
Riktlinjer teknik och videomöte:
Lärare och museipedagog ses via möteslänken i videomötet tio minuter före utsatt starttid för att prova ljud och bild. Det är av vikt att ha god internetuppkoppling. Se till att videmötet projiceras på duk/skärm/tv i klassrummet och att datorns kamera och mikrofon är riktade rakt ut mot eleverna så att museipedagogen kan se och höra. Det är även av vikt med bra högtalare/ljudsystem så ljudet når ut till hela klassrummet. Datorns eget system räcker inte.
Läraren introducerar museipedagogen före programmet börjar. Läraren bör även förmedla till eleverna att tala högt och tydligt i riktning datorns mikrofon. Läraren fungerar som ett filter mellan museipedagogen och eleverna när dessa diskuterar och talar. Läraren kan då upprepa det elevernas säger/diskuterar ifall museipedagogen inte skulle höra tillräckligt väl.
Är du som lärare osäker på hur tekniken kommer att fungera? Vår upplevelse är att det nästan alltid fungerar helt felfritt. Är du ändå osäker – prova din utrustning ett bra tag innan så att du känner dig bekväm. Får du problem med in- och utgående ljud? Se programmets ”Inställningar” och klicka i rätt utrustning. Vi använder programmet Microsoft Teams, men kan även använda Zoom eller Google Meet. Uppge i så fall detta vid bokning.