svenska
Lyssna
MENY

Forntida Egypten Online

Forntida Egypten Online

Faraoner, mumier, pyramider och hieroglyfer – forntida Egypten är omtalat för många ting. Medelhavsmuseets utställning bjuder på en vandring från de tidiga flodkulturerna via det Gamla riket, det Mellersta riket och det Nya riket, ända fram till Alexander den stores dagar och arabernas erövring.   

VÄRLDSKULTURMUSEERNA ONLINE

Har du inte möjlighet att besöka museet med din klass? Häng då med på ett digitalt skolprogram med pedagog från Världskulturmuseerna!

Skolprogrammet sker via Microsoft Teams, Zoom eller annan likvärdig plattform. Klassens elever kan befinna sig i klassrummet såväl som i hemmet. I samband med bokning återkopplar museets pedagog vilka tekniska specifikationer och rutiner som gäller för skolprogrammet.

LEKTIONSINNEHÅLL

Grundskola åk 1–9, gymnasiet och vuxenstuderande
Historia, Religion.

Detta skolprogram fokuserar på den faraoniska tiden. Vi lyfter fram såväl kontinuitet som förändring i Egyptens långa historia. Vi berättar om hur ökenlandskapet och Nilens bördiga stränder hade avgörande betydelse för hur den egyptiska religionen, kulturen och staten kom att se ut; från dagligt liv i byar, städer och tempel till hoppet om ett liv efter detta med gravar och mumifiering. Vi lär oss att tolka gravfynd och möter präster, faraoner och berömdheter som Tutanchamon, Hatshepsut och Akhenaton. Vi tittar också på hur hieroglyfskriften fungerar och hur texterna hjälpt oss att förstå Egypten. Vi avslutar i museets egen gravkammare där guden Anubis vaktar och där en mumiesarkofag ligger och väntar.

Ett besök på Medelhavsmuseet ger eleverna den hisnande upplevelsen att se äkta flertusenåriga lämningar från en av de tidiga kulturer som starkast format civilisationens historia. Genom att studera föremålen förstår vi att den egyptiska uppfattningen om världen var väldigt annorlunda, men vi kan också känna igen oss i mycket i den egyptiska vardagen.

INFORMATION

Skolform: Högstadiet, gymnasiet och vuxenutbildningar 
ONLINE via valfri plattform: (Teams, Zoom, Google Meet)
Längd: 45-60 minuter
Pris: Avgiftsfritt (grundskola & gymnasium), 1 600 kr (vuxenutbildningar)

För att boka detta mejla din förfrågan här. 

Lärarhandledning, arbetsmaterial och mer om programmet.

Kopplingar till läroplanen

Riktlinjer teknik och videomöte:

Lärare och museipedagog ses via möteslänken i videomötet tio minuter före utsatt starttid för att prova ljud och bild. Det är av vikt att ha god internetuppkoppling. Se till att videmötet projiceras på duk/skärm/tv i klassrummet och att datorns kamera och mikrofon är riktade rakt ut mot eleverna så att museipedagogen kan se och höra. Det är även av vikt med bra högtalare/ljudsystem så ljudet når ut till hela klassrummet. Datorns eget system räcker inte.

Läraren introducerar museipedagogen före programmet börjar. Läraren bör även förmedla till eleverna att tala högt och tydligt i riktning datorns mikrofon. Läraren fungerar som ett filter mellan museipedagogen och eleverna när dessa diskuterar och talar. Läraren kan då upprepa det elevernas säger/diskuterar ifall museipedagogen inte skulle höra tillräckligt väl.

Är du som lärare osäker på hur tekniken kommer att fungera? Vår upplevelse är att det nästan alltid fungerar helt felfritt. Är du ändå osäker – prova din utrustning ett bra tag innan så att du känner dig bekväm. Får du problem med in- och utgående ljud? Se programmets ”Inställningar” och klicka i rätt utrustning. Vi använder programmet Microsoft Teams, men kan även använda Zoom eller Google Meet. Uppge i så fall detta vid bokning.