Demokrati är som de flesta vet grekiska för folkstyre. Men vad ska en demokrati innehålla för att få vara en riktigt demokrati? I detta program får ni en enkel och grundläggande förklaring av vad demokrati är samt en interaktiv tur genom demokratins historia sett ur svenska ögon.
Har du inte möjlighet att besöka museet med din klass? Häng då med på ett digitalt skolprogram med pedagog från Världskulturmuseerna!
Skolprogrammet sker via Microsoft Teams, Zoom eller annan likvärdig plattform. Klassens elever kan befinna sig i klassrummet såväl som i hemmet. I samband med bokning återkopplar museets pedagog vilka tekniska specifikationer och rutiner som gäller för skolprogrammet.
Programmet utgår ifrån utställningen Korsvägar på Världskulturmuseet Göteborg och de demokratipriniciper/demokratikomponenter som används av forskningsinstitutet Varieties of Democracy (V-dem) på Göteborgs universitet.
Rättvisa val, jämlikhet, frihet, öppenhet och deltagande.
Programmet vill på ett deltagande sätt ställa frågor kring vad en demokrati är, vad den ställer för krav på oss som deltar i den. Föremålen och berättelserna i utställningen Korsvägar ger ett globalt och historiskt perspektiv på hur vi människor skapar kultur och samhällen tillsammans genom att förhandla och samarbeta.
Skolform: högstadiet
Längd: 45 minuter
ONLINE via valfri plattform: (Teams, Zoom, Google Meet)
Interaktivt verktyg: Mentimeter (eleverna använder sin egen telefon till detta)
Kostnad: Avgiftsfritt (grundskola & gymnasium), 1 600 kr (vuxenutbildningar)
För att boka detta mejla din förfrågan här.
Läroplanskopplingar (PDF)
Lärarhandledning (PDF)
För fördjupning inom demokrati, undersök vår digitala lärresurs - Bygga demokrati.
Riktlinjer teknik och videomöte:
Lärare och museipedagog ses via möteslänken i videomötet tio minuter före utsatt starttid för att prova ljud och bild. Det är av vikt att ha god internetuppkoppling. Se till att videmötet projiceras på duk/skärm/tv i klassrummet och att datorns kamera och mikrofon är riktade rakt ut mot eleverna så att museipedagogen kan se och höra. Det är även av vikt med bra högtalare/ljudsystem så ljudet når ut till hela klassrummet. Datorns eget system räcker inte.
Läraren introducerar museipedagogen före programmet börjar. Läraren bör även förmedla till eleverna att tala högt och tydligt i riktning datorns mikrofon. Läraren fungerar som ett filter mellan museipedagogen och eleverna när dessa diskuterar och talar. Läraren kan då upprepa det elevernas säger/diskuterar ifall museipedagogen inte skulle höra tillräckligt väl.
Är du som lärare osäker på hur tekniken kommer att fungera? Vår upplevelse är att det nästan alltid fungerar helt felfritt. Är du ändå osäker – prova din utrustning ett bra tag innan så att du känner dig bekväm. Får du problem med in- och utgående ljud? Se programmets ”Inställningar” och klicka i rätt utrustning. Vi använder programmet Microsoft Teams, men kan även använda Zoom eller Google Meet. Uppge i så fall detta vid bokning.