Världskulturmuseerna har världsunika historiska samlingar av föremål och historiska källor från fyra av de mest omtalade flodkulturerna – Mesopotamien med Eufrat och Tigris, Gula floden (Huang He) i dagens Kina, Induskulturen i dagens Pakistan och Nilen i Egypten. Jordbrukets utveckling, skriftspråkens uppkomst och grunden för mer komplexa samhällen och vidare historisk utveckling beskrivs på ett levande sätt utifrån mänskliga kvarlevor, gravgods, skrifttavlor, vardagsföremål och religiösa artefakter.
Har du inte möjlighet att besöka museet med din klass? Häng då med på ett digitalt skolprogram med pedagog från Världskulturmuseerna!
Skolprogrammet sker via Microsoft Teams, Zoom eller annan likvärdig plattform. Klassens elever kan befinna sig i klassrummet såväl som i hemmet. I samband med bokning återkopplar museets pedagog vilka tekniska specifikationer och rutiner som gäller för skolprogrammet.
Under Online-programmet studeras mänskliga kvarlevor i form av stenåldersmannen från Gula floden och krukorna, djuroffren och malstenarna som placerades i hans grav och som visar att han var jordbrukare. Kilskrifttavlor från sumerernas rike berättar om det tidiga skriftspråket. Från Induskulturen kommer lerfigurer som kan vara leksaker eller som hade en mer religiös och mytologisk funktion. I Egypten-utställningen utforskas skelettet av en kvinna som levde för femtusen års sen, men vars hår bevarats av den torra ökensanden.
Programmet kan genomföras som en introduktion till undervisningsområdet, som fördjupning eller som en sammanfattning efter att undervisningsområdet är avklarat. Programmet avslutas med en introduktion till den fortsatte Egypten-utställningen som behandlar den framväxande högkulturen och dess faraoner, mumier, pyramider och hieroglyfer under dynastisk tid. Under programmet får eleverna lär sig att tolka källor som arkeologiskt material och själva ta rollen som arkeologer och försöka tyda en forntida grav och dess kvarlämningar.
Skolprogrammet riktar sig främst mot ämnena historia & religion.
Skolform: Högstadiet, gymnasiet och vuxenutbildningar
ONLINE via valfri plattform: (Teams, Zoom, Google Meet)
Längd: 45-60 minuter
Pris: Avgiftsfritt (grundskola & gymnasium), 1 600 kr (vuxenutbildningar)
För att boka detta mejla din förfrågan här.
Arbetsmaterial och lärarhandledning
Läroplanskopplingar
Riktlinjer teknik och videomöte:
Lärare och museipedagog ses via möteslänken i videomötet tio minuter före utsatt starttid för att prova ljud och bild. Det är av vikt att ha god internetuppkoppling. Se till att videmötet projiceras på duk/skärm/tv i klassrummet och att datorns kamera och mikrofon är riktade rakt ut mot eleverna så att museipedagogen kan se och höra. Det är även av vikt med bra högtalare/ljudsystem så ljudet når ut till hela klassrummet. Datorns eget system räcker inte.
Läraren introducerar museipedagogen före programmet börjar. Läraren bör även förmedla till eleverna att tala högt och tydligt i riktning datorns mikrofon. Läraren fungerar som ett filter mellan museipedagogen och eleverna när dessa diskuterar och talar. Läraren kan då upprepa det elevernas säger/diskuterar ifall museipedagogen inte skulle höra tillräckligt väl.
Är du som lärare osäker på hur tekniken kommer att fungera? Vår upplevelse är att det nästan alltid fungerar helt felfritt. Är du ändå osäker – prova din utrustning ett bra tag innan så att du känner dig bekväm. Får du problem med in- och utgående ljud? Se programmets ”Inställningar” och klicka i rätt utrustning. Vi använder programmet Microsoft Teams, men kan även använda Zoom eller Google Meet. Uppge i så fall detta vid bokning.