För lärare - Lärarhandledning
Introduktion lärarhandledning
Föremålet och filmen kan förslagsvis användas som en introduktion och/eller fördjupning till undervisningen om Romarriket. Det kan fungera som ett studieområde i ett vidare studium kring världsreligionen Islam och muslimsk kultur, handel och kontakter, samt historiska riken och imperier. (Se spåren Utomeuropeiska riken och imperier och Globala kontakter)
Kopplingar till läroplanen Grundskola, årskurs 7-9, samt Gymnasium
Innan filmen/föremålet
Inled undervisningen med att berätta om den arabiska halvön, Mellanöstern och Centralasien före 600-talet – riken, kulturer och religioner.
Berätta om svensk vikingatid och kontakter med det arabiska riket.
Berätta vad ett museum är.
Till filmen/föremålet
Titta gemensamt på filmen eller låt eleverna titta själva. Låt dem svara på antingen föremålsfrågor eller innehållsfrågor. Arbeta vidare med reflekterande frågor och övningar.
Efter filmen/föremålet
Fördjupa er kring det Arabiska riket, Muhammed, Islam och den muslimska kulturen.
Besök Världskulturmuseet i Göteborg eller Medelhavsmuseet i Stockholm (eller liknande museum) och utställningsytorna som berör det Arabiska riket. Ta del av skolprogram som berör detta studieområden och låt en av museets pedagoger visa er runt och berätta mer.
Islamisk konst på Medelhavsmuseet
http://www.varldskulturmuseerna.se/medelhavsmuseet/forskning-samlingar/samlingar/luristan/
Fördjupa er kring handeln, kontakterna och kulturmötena utmed Sidenvägen.
Fortsätt med spåret och studieområdet ”Utomeuropeiska imperier och riken” och “Globala kontakter” och se filmen om Tangdynastins Kina. Diskutera och svara på frågeställningarna.
Besök Östasiatiska museet i Stockholm och utställningen Mittens Rike om Kinas historia, eller besök Världskulturmuseet i Göteborg (eller liknande museum) och de utställningsytor som berör liknande ämne. Ta del av Östasiatiska museets skolprogram ”Kinas, Japans och Koreas kultur och historia” eller ”Sidenvägar och Ostindienfärder”och låt en av museets pedagoger visa er runt och berätta mer.
Se filmen om de museiföremål som berättar om Tangdynastins Kina.
Läroplanskopplingar
Kopplingar till läroplanen i skolämnet Historia för Grundskola, årskurs 7-9, samt Gymnasium
Kursplan skolämnet Historia
GRUNDSKOLA, ÅRSKURS 7-9
Forna civilisationer, från förhistorisk tid till cirka 1700
- Jämförelser mellan några högkulturers framväxt och utveckling fram till 1700-talet, till exempel i Afrika, Amerika och Asien.
- Antiken, dess utmärkande drag som epok och dess betydelse för vår egen tid.
- Vad historiska källor från någon högkultur, till exempel i Asien eller Amerika, kan berätta om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.
Hur historia används och historiska begrepp
- Hur historia kan användas för att skapa eller stärka gemenskaper, till exempel inom familjen, föreningslivet, organisationer och företag.
- Hur historia kan användas för att skapa eller stärka nationella identiteter.
- Hur historia kan användas för att förstå hur den tid som människor lever i påverkar deras villkor och värderingar.
- Vad begreppen kontinuitet och förändring, förklaring, källkritik och identitet betyder och hur de används i historiska sammanhang.
- Några historiska begrepp, till exempel antiken, mellankrigstiden, efterkrigstiden och kalla kriget samt olika syn på deras betydelser.
Gymnasium, Historia 1b 100 poäng
- Den europeiska epokindelningen utifrån ett kronologiskt perspektiv. Förhistorisk tid, forntiden, antiken, medeltiden, renässansen och upplysningstiden med vissa fördjupningar. Problematisering av historiska tidsindelningars beroende av kulturella och politiska förutsättningar utifrån valda områden till exempel varför tidsbegreppet vikingatid infördes i Sverige under 1800-talets slut eller jämförelser med tidsindelningar i någon utomeuropeisk kultur.
- Viktiga globala förändringsprocesser och händelser, till exempel migration, fredssträvanden, resursfördelning och ökat välstånd, teknisk utveckling, internationellt samarbete, mänskliga rättigheter och jämställdhet men också kolonialism, diktaturer, folkmord, konflikter och ökat resursutnyttjande. Långsiktiga historiska perspektiv på förändrade maktförhållanden och olika historiska förklaringar till dem.
- Olika historiska frågeställningar och förklaringar när det gäller långsiktiga historiska förändringsprocesser som speglar både kontinuitet och förändring, till exempel befolkningsutveckling, statsbildning, jordbrukets utveckling och olika syn på människors värde, på makt och på könsmönster.
- Historiskt källmaterial som speglar människors roll i politiska konflikter, kulturella förändringar eller kvinnors och mäns försök att förändra sin egen eller andras situation. Olika perspektiv utifrån till exempel social bakgrund, etnicitet, generation, kön och sexualitet.
- Kritisk granskning, tolkning och användning av olika slags källmaterial, i digital och annan form, utifrån källkritiska kriterier och metoder.
- Hur individer och grupper använt historia i vardagsliv, samhällsliv och politik. Betydelsen av historia i formandet av identiteter, till exempel olika föreställningar om gemensamma kulturarv, och som medel för påverkan i aktuella konflikter.
Gymnasium, Historia 2b kultur
- Tematiska fördjupningar när det gäller historiska frågeställningar av betydelse för individer, grupper och samhällen ur ett kulturhistoriskt perspektiv, till exempel idéströmningar, till exempel idéströmningar, mentaliteter och världsbilder, konstarternas utveckling samt de skiftande kulturella formerna för kommunikation genom tiderna.
- Olika konst- och kulturbegrepp i historiskt perspektiv. Möten mellan etablerad kultur och olika former av nya kulturella rörelser.
- Historiska begrepp och förklaringsmodeller och deras tillämpning på olika historiska frågeställningar.
- Granskningar och tolkningar av historiskt källmaterial, till exempel arkivmaterial, pressmaterial och databaser, som utgångspunkt för behandling av historiska frågeställningar.
- Hur historia används inom olika kulturformer. Betydelsen av olika historiska teman inom olika genrer, till exempel film, litteratur och musik samt inom olika former av ungdomskultur.
Gymnasium, Historia 3, 100 poäng
- Olika metoder för att söka, bearbeta och sammanställa historiskt källmaterial, till exempel genom arkiv, muntlig historia eller digitala media.
- Källkritiska och metodiska problem förknippade med behandlingen av olika typer av historiskt källmaterial inom till exempel politisk historia, socialhistoria eller miljöhistoria.
- Hur undersökningar baserade på primärkällor utifrån en formulerad historisk frågeställning genomförs samt hur resultatet kan sammanställas, presenteras och ventileras.
- Hur historia används inom kulturarvssektorn, till exempel arkiv, bibliotek och museer utifrån ett regionalt eller lokalt perspektiv.
Publicerad den 09 jul 2020
Uppdaterad den 09 jul 2020